Utställning

På Konstens Vingar  Tropiska Växthuset Uppsala
17-25 maj 2014

 

ID:I Galleri Stockholm
17 maj – 2 juni  2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri Hera
5- 23 maj 2012
Måleri

Liljevalchs Vårsalong  2012
27 januari- 25 mars
Liljevalchs konsthall

Konstfrämjandet Västmanland
Galleriet  Västerås
14-29 januari 2012

IMG_1731

Kleinsassen Kunststation 25 sept- 23 okt 2011
Stipendiatutställning med svenska konstnärerna; Katrina Loelv, Henny Linn Kjellberg,
Bodil Gellermark, Bill- Ove Jonsson, Agneta Forslund, Anna Karin Brus
och Katriina Flensburg.

Länk till artikel i Fuldaer Zeitung

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Jakobsbergs Konsthall  2010

Ekon 2010
videoinstallation Galleri 1 Uppsala
Videoverket Visual Echoes no. 2

 Ekon är en väldigt välkomponerad liten helhet- faktiskt det bästa jag sett av Loelv, som för övrigt just nu också är aktuell med en utställning på Jakobsbergs konsthall (t o m 10/10). En film, två fotografier och lika många par skor utgör tillsammans en skir och vid en första anblick lättsam och grönskimrande installation, som leder vidare mot tyngre ämnen om sjukdom, åldrande och värk. Det allvarliga temat blir en skön kontrast som kommer riktigt nära tack vare den nästan förledande presentationen. Installationens tre fixpunkter lämnar också en hel del luft för betraktaren att andas. Det är inte ofta man ser det lilla  och erkänt svårhängda rummet i Galleri 1 så väl utnyttjat.

Sebastian Johans,  Uppsala Nya Tidning 25 sept. 2010

Nomen Nescio 2010
videoverk i Gamla Uppsala kyrka

”NN”

– en tolkning av Dopet

Det kan kännas lite paradoxalt att skriva en kompletterande text om mitt konstverk, eftersom jag först och främst har valt att ta bort ordet för att låta hela dopritualen återspeglas i bilder, ljud och musik. En målning över tid och rum, en rytm, en pulserande ström av liv. Jag har ändå valt att skriva den här texten för att berätta lite om mina tankar bakom verket.
Från mitt måleri har jag tagit med mig ett arbetssätt där jag jobbar med bilden i olika skikt. Som livet som försiggår på olika plan.

Idén att projicera videon direkt på väggen fanns med redan från början. Jag vill att konstverket ska vara en del av byggnaden, växa fram som en samtida kyrkomålning. Jag vill gärna föreställa mig att det som hänt tidigare inom det här rummets väggar lämnar sina spår i min ”målning”, att väggarna talar.

Dopritualen är fylld av symbolik; vattnet, korset, ljuset och andra symboler. Jag har använt mig av alla dessa men också hittat inspiration på andra håll, både i och utanför Bibeln.

Ett exempel är pärldraperiet som jag fick idén till från Frälsarkransen, eller Livets pärlor som den också kallas. Ett radband där varje pärla har sin egen symbolik som svarar mot olika tillfällen i livet, dopet symboliseras av en stor vit pärla.
I Uppenbarelseboken (2:12 vers 17) fängslades jag också av en text som gav mig en bild jag ville använda. Den handlar om hur Gud ger en vit sten med ett namn till den som lyssnar;

”och jag skall giva honom en vit sten och ett nytt namn skrivet på den stenen, ett namn som ingen känner, utom den som får det.”                                          

Det här är för mig en vacker och stark bild som handlar om vår integritet, om vårt innersta rum.
Det handlar om det möte vi kan stämma med oss själva, med vårt sanna väsen, i hjärtats finrum.

Katrina Loelv

%d bloggare gillar detta: